Cechy prawdziwej porcelany

N

Jest przeświecalna w cienkich warstwach.

N

Ma najwyższą 5 klasę łatwości mycia – rdza i oliwa zmywa się pod bieżącą gorącą wodą; łatwo zmyć tłuszcze, sosy, zupy i soki z warzyw i owoców.

N

Długi czas użytkowania.

N

Możliwość podgrzewania dań w kuchni mikrofalowej.

N

Nie wchodzi w reakcje z kwasami i zasadami, czyli wszystkimi produktami żywnościowymi.

N

Odporna na szok termiczny; wytrzymuje do 1200ºC.

N

Dzięki niskiej przewodności cieplnej wolniej stygną potrawy i napoje.

N

Wytrzymuje ściskanie i zgniatanie – można ustawić w stosie nawet do 100 talerzy!

N

Wydaje czysty metaliczny dźwięk.

N

Dzięki spieczeniu ma zerową nasiąkliwość, co chroni przed zabrudzeniem.

N

Możliwość zamrażania i przechowywania w lodówkach do -30ºC.

N

Ma najtwardsze szkliwo; dzięki niemu powstaje gładka, błyszcząca i odporna na zarysowanie sztućcami powierzchnia.